UVOD

Sve je počelo kada sam 1992. godine pokrenuo Oreska BBS, kao on-line biblioteku naučne fantastike. Naišao sam na podršku Bobana Kneževića, poznatog izdavača i entuzijaste kada je jugoslovensko SF izdavaštvo u pitanju. Ova biblioteka je godinama popunjavana i sada sadrzi stotine tekstova, što romana, što priča.

U junu 1997. formirao sam ovaj sajt i na njega stavio nekoliko SF dela za pocetak. Nadao sam se da ću naići na podršku ne samo u odobravanju i velikoj poseti već da će se tu naći i poneko ko će da pomogne u ažuriranju stranica. Medjutim, dobrovoljaca još uvek nema, a ja samo povremeno dodam ponešto novo. Već sam dobio i kritike zbog toga pa ću nastojati da ubuduće češće osvežavam sadržaj. Voleo bih da mi i vi u tome pomognete.

Ohrabruje me popularnost ove biblioteke. Početkom 1999. postavio sam brojač pristupa i on se prilično brzo vrti. Pored toga, ovaj sajt je dve godine zaredom uvršćen u listu 50 najboljih YU sajtova u izboru časopisa PCPress.

Sama biblioteka je tek početak. Vreme je da napravimo jedan domaći SF sajt, na kome će fanovi moći da pronadju ne samo tekstove, nego i novosti, članke i druge informacije iz sveta fantastike. Ovaj moj potez bi trebao da posluži samo kao podsticaj tome. Kako stvari stoje možda uskoro od svega ovoga postane nešto vrlo moćno. No o tom potom.

Predrag Supurović

Ovde ćete naći pre svega domaću naučnu fantastiku i fantaziju. Strane sasvim dovoljno ima na Internetu (pogledajte stranu sa linkovima). Pod domaćom literaturom smatram sve što nam je razumljivo, dakle i autore iz bivše Jugoslavije.

Moguće je da će u izbor biti uvršćeni i strani autori koji su ovde prevedeni.

Želeo bih da mi pomognete u održavanju prezentacije. Javite mi za zanimljive linkove na koje naidjete, ili pošaljite neki zanimljiv članak ili prikaz knjige. Ukoliko se sve to uklopi u moju koncepciju, rado ću uključiti u sadržaj.

Sav materijal koji je ovde dostupan zaštićen je autorskim pravima samih autora i izdavača i objavljen je uz odobrenje ili autora ili izdavača. Ukoliko smatrate da su objavljivanjem nekog teksta na ovom sajtu ugrožena nečija autorska prava obavezno me o tome obavestite.